Yeni nesil Webmaster Forumuna hoş geldin

Sen de aramıza katıl!

Üye ol

Backlink kodu nasıl kullanılmalı? Doğru backlink kodu

WebCode

ekip

Backlink Kodu Kullanımı​

Bir itirafla başlayalım: Muhtemelen saatlerinizi, belki de günlerinizi o harika içeriği yazmak için harcadın. Kahven soğudu, gözlerin yoruldu, klavyedeki harfler silinmeye yüz tuttu ama "Yayınla" butonuna bastığında hissettiğin o tatmin duygusu her şeye bedeldi. Büyük bir beklentiyle analitik ekranını açtın.
Sonra ne oldu?
Sessizlik.
Kocaman, sağır edici bir sessizlik. Google'ın o uçsuz bucaksız okyanusunda, siten sanki ıssız bir ada gibi kaldı. Gemiler (kullanıcılar) geçiyor ama kimse senin adana uğramıyor. İşte çoğu kişinin, hatta "SEO uzmanıyım" diyenlerin bile bazen kaçırdığı nokta tam olarak burası. İnternet, adından da anlaşılacağı üzere bir "ağ" (network). Bu ağı birbirine bağlayan ipler koptuğunda veya hiç bağlanmadığında, dünyanın en iyi içeriğine de sahip olsan dijital bir hayaletten farkın kalmıyor.
O iplerin adı Backlink. Ama dur, hemen "Link inşa etmem lazım" diye sağa sola saldırma. Asıl mesele link almak değil; o linkin kod yapısını doğru kurgulamak.
Yıllar içinde yüzlerce projede gördüğüm en büyük hata ne biliyor musun? İnsanların backlink'i sadece "tıklanabilir mavi yazı" sanması. Oysa arka planda, o basit HTML kodunun içinde Google botlarına (örümceklerine) fısıldadığın gizli komutlar var. "Bu siteye güven", "Kefilim" ya da "Buradan uzak dur, onu tanımıyorum" diyen sessiz komutlar.
Eğer bu kodları (özellikle rel="dofollow" veya rel="nofollow" etiketlerini) yanlış yerde kullanırsan, sitenin otoritesini kendi ellerinizle çöpe atabilirsin. Abartmıyorum. Yanlış bir kod parçası, Google'ın gözünde siteni "güvenilmez" sınıfına sokabilir veya hak ettiğin SEO gücünü (Link Juice) boşa harcamana neden olabilir.
Endişelenme. Karmaşık görünen bu HTML dünyasını, sabah kahveni içerken anlayabileceğin kadar sadeleştireceğiz. Kod bilmene gerek yok; sadece mantığını kavramaya ihtiyacın var. Hazırsan, sitenin kaderini değiştirecek o kod satırlarını incelemeye başlayalım.

Backlink Kodu Tam Olarak Nedir?​

Hemen konuya girelim ve Google'ın aradığı o net cevabı verelim.
Backlink kodu, bir web sayfasından başka bir web sayfasına referans vermek (link vermek) amacıyla kullanılan, HTML tabanlı bir köprüleme yapısıdır. Teknik olarak <a href="..."> etiketiyle oluşturulan bu yapı, arama motorlarına hedef sayfanın içeriği ve güvenilirliği hakkında sinyaller göndererek siteler arası otorite transferini sağlar.
İşte bu kadar. Ama bu teknik tanımın altında yatan strateji çok daha derin. Bir backlink kodu, internetin "oy pusulasıdır". Bir site sana link verdiğinde, aslında Google'a "Ben bu içeriğe güveniyorum, sen de güvenmelisin" der. Tabii, kodu doğru yazdıysa...

HTML Kodlarını Parçalıyoruz​

Çoğu insan, arabayı kullanmayı bilir ama kaputun altında ne olduğunu bilmez. SEO'da başarı istiyorsan, o kaputu biraz aralamak zorundasın. Korkma, elimizi yağa bulamayacağız.
Standart bir backlink kodu şuna benzer:
<a href="https://www.ornek-site.com" rel="dofollow">Buraya Tıkla</a>
Gel bu satırı, bir cerrah titizliğiyle parçalarına ayıralım ki neyin ne işe yaradığını tam olarak anla:
  1. <a> Etiketi (The Anchor): Kodun başlangıcıdır. İngilizce "Anchor" (Çapa) kelimesinden gelir. Tarayıcıya "Hey, burada bir bağlantı başlıyor, dikkat et" der.
  2. href (Hypertext Reference): Burası hedefin adresidir. Kullanıcı tıkladığında nereye gidecek? Otobüsün varış tabelası gibi düşün. Tırnak işaretleri arasındaki URL, yolculuğun biteceği yerdir.
  3. Link Metni (Anchor Text): Yukarıdaki örnekte "Buraya Tıkla" yazan kısım. Kullanıcının ekranda gördüğü tıklanabilir metindir. Burası çok kritik. Google, bu metne bakarak hedef sayfanın neyle ilgili olduğunu anlar. Eğer sürekli "tıkla" yazarsan, Google sayfanın adının "tıkla" olduğunu sanabilir (şaka yapmıyorum, algoritmalar bazen bu kadar düz mantık çalışabilir).
  4. rel Etiketi (İlişki Durumu): İşte dananın kuyruğunun koptuğu yer. rel="dofollow" veya rel="nofollow" gibi komutlar buraya yazılır. Google botuna, hedef siteyle arandaki ilişkinin derecesini söyler. "Kankamdır, kefilim" mi diyorsun, yoksa "Tanıyorum ama kefil değilim" mi?
  5. </a> Etiketi: Linkin bittiği yer. Komut sonlanır.
Bu yapıyı anladıysan, artık sadece bir internet kullanıcısı değil, matrisin kodlarını görmeye başlayan bir "Webmaster" adayı oldun demektir.

Büyük Düello: Dofollow vs. Nofollow Backlink Kodu​

SEO dünyasında son 15 yıldır bitmeyen bir tartışma, bir "Soğuk Savaş" var: Dofollow mu, Nofollow mu? Hangisi daha iyi? Hangisini ne zaman kullanmalıyız?
Tecrübelerime göre, bu konuyu yanlış anlamak, SEO stratejilerinin %50'sinin çöp olmasına neden oluyor. Gel bu iki kavramı, teknik jargona boğulmadan netleştirelim.

1. Dofollow Backlink Kodu: "Sana Kefilim"​

Varsayılan ayar budur. Eğer bir link koduna ekstra bir şey yazmazsan (yani rel="nofollow" eklemezsen), o link otomatik olarak Dofollow kabul edilir.
  • Google'a Mesajı: "Sevgili Google, bu link verdiğim site harika. İçeriğine güveniyorum. Benim sitemin otoritesinden (PageRank) bir miktar puanı (Link Juice) alıp bu arkadaşa verebilirsin. Sıralamada yükselmesini destekliyorum."
  • Ne Zaman Kullanılır? Gerçekten güvendiğin, okuyucuna fayda sağlayacak, kaliteli kaynaklara link verirken.
  • Kod Örneği:
    <a href="https://www.guvenilir-kaynak.com">Kaliteli Kaynak</a>
    (Dikkat et, rel etiketi yazmasan bile dofollow'dur).
Neden Herkese Dofollow Vermemelisin?
Kendi siteni bir su deposu gibi düşün. Her dofollow link, depodan dışarı açılan bir musluktur. Eğer önüne gelene dofollow link verirsen, depon boşalır (Link Juice kaybı) ve Google senin siteni "herkese link dağıtan kalitesiz bir istasyon" (Link Farm) olarak görebilir. Cimri olma ama seçici ol.

2. Nofollow Backlink Kodu: "Tanıyorum Ama Kefil Değilim"​

Google, 2005 yılında spam yorumlarla başa çıkmak için bu etiketi icat etti. Hayat kurtarıcı bir hamleydi.
  • Google'a Mesajı: "Google kardeş, kullanıcıların bu siteye gitmesi gerekiyor ama ben bu sitenin kalitesine tam kefil olamam. Ya da bu link ticari bir link olabilir. Lütfen benim SEO puanımı (otoritemi) bu siteye aktarma. Sadece takip et ama puan verme."
  • Ne Zaman Kullanılır?
    • Yorum bölümlerindeki linklerde (Wordpress bunu otomatik yapar).
    • Forum imzalarında.
    • Güvenmediğin veya kalitesinden emin olmadığın sitelere link verirken.
    • Reklam ve sponsorlu içeriklerde (Gerçi bunun için artık yeni etiketler var, birazdan değineceğim).
  • Kod Örneği:
    <a href="https://www.rastgele-site.com" rel="nofollow">Siteye Git</a>

Hangisi Ne Yapar?​

Aşağıdaki tabloyu zihnine kazımanı öneririm. Stratejini kurarken pusulan olacak.
ÖzellikDofollow BacklinkNofollow Backlink
Otorite (Link Juice) AktarımıEvet, aktarır.Hayır, aktarmaz (Genellikle).
Sıralamaya EtkisiDoğrudan etkilidir. Hedef siteyi yükseltir.Dolaylı etkilidir. Trafik ve marka bilinirliği sağlar.
Google Bot DavranışıBot linki izler ve tarar.Bot linki görür ama puan transferi yapmaz.
Risk FaktörüYanlış kullanımda (spam) ceza riski vardır.Risk düşüktür, doğaldır.
Kullanım YeriEditoryal, organik, güvendiğin içerikler.Yorumlar, reklamlar, denetimsiz alanlar.

Oyunun Yeni Kuralları: Sponsored ve UGC Etiketleri​

Google, 2019'da "Artık sadece Nofollow yetmez, daha net olmalısınız" dedi ve iki yeni oyuncuyu sahaya sürdü. Eğer hala her şeye sadece "Nofollow" basıp geçiyorsan, biraz geride kalmış olabilirsin.
  1. rel="sponsored": Adı üzerinde. Eğer birisi sana link vermen için para ödediyse, hediye gönderdiyse veya bu bir affiliate (satış ortaklığı) linkiyse, zorunlu olarak bunu kullanmalısın. Google'a "Bu ticari bir ilişkidir" diyorsun. Kullanmazsan ne mi olur? "Doğal olmayan link şeması" cezası alabilirsin.
  2. rel="ugc" (User Generated Content): Kullanıcı tarafından oluşturulan içerik demek. Blog yorumları, forum postları gibi alanlarda kullanılır. Eskiden buralara nofollow verirdik, şimdi UGC daha doğru bir tercih.
Profesyonel İpucu: Eski yazılarınızdaki tüm nofollow'ları bu yenilerle değiştirmek zorunda değilsin. Google eski usul nofollow'u hala anlıyor. Ama yeni içeriklerinde bu ayrımı yapmak, Google'ın siteni daha iyi anlamasını (Semantic SEO) sağlar.

Adım Adım Backlink Kodu Nasıl Yazılır?​

Teori harika ama pratik her şeydir. Şimdi "Ben kod yazmayı bilmiyorum" endişesini bir kenara bırak. İki farklı yöntemle nasıl backlink kodu ekleyeceğini göreceğiz.

Yöntem 1: Manuel HTML Yazımı (Eski Okul)​

Bazen editör paneli çalışmaz, bazen özel bir alana (sidebar, footer) kod eklemen gerekir. İşte o zaman manuel yöntemi bilmek hayat kurtarır.
Senaryo: "Kahve Demleme" yazından, "Barista Eğitimi" sayfasına link vereceksin.
  1. Metin editörünü "HTML" veya "Metin" moduna al.
  2. Link vereceğin kelimeyi seç: Örneğin Barista Eğitimi.
  3. Başına açılış etiketini koy: <a href="
  4. Hedef URL'yi yapıştır: https://site.com/barista-egitimi
  5. Tırnağı kapat ve ilişkisini belirle: " (Eğer nofollow olacaksa rel="nofollow" ekle).
  6. Büyüktür işaretini koy: >
  7. Metnin sonuna kapanış etiketini ekle: </a>
Sonuç şöyle görünmeli:
<a href="https://site.com/barista-egitimi">Barista Eğitimi</a>

Yöntem 2: WordPress ve Modern CMS Kullanımı (Pratik Yol)​

Dürüst olalım, kimse her seferinde elle kod yazmak istemez. WordPress ve benzeri sistemler (CMS) bu işi çocuk oyuncağına çevirdi. Ancak burada da dikkat etmen gereken ince ayarlar var.
  1. Yazı editöründe link vereceğin kelimeyi seç (Highlight et).
  2. Zincir simgesine (Bağlantı Ekle) tıkla.
  3. URL'yi yapıştır.
  4. Kritik Nokta: Genellikle orada bir "Dişli" simgesi veya "Link Seçenekleri" bulunur. Oraya tıkla.
    • "Yeni sekmede aç" (Open in new tab): Okuyucuyu sitende tutmak istiyorsan bunu işaretle.
    • "Arama motorları bu bağlantıyı takip etmesin" (nofollow): Eğer güvenmiyorsan veya reklamsa bunu işaretle.
    • "Sponsored" olarak işaretle: Eğer paralı bir işbirliğiyse bunu seç.
WordPress, senin seçtiğin kutucuklara göre arka planda o HTML kodunu otomatik olarak yazar. Teknoloji harika değil mi?

SEO Performansını Etkileyen Gizli Kriterler​

Kodu doğru yazdın, dofollow/nofollow ayrımını yaptın. İş bitti mi? Hayır, yeni başlıyor. Google'ın "Kaliteli Backlink" dediği şey, sadece kodun teknik doğruluğuyla ilgili değil; linkin bağlamı (context) ile ilgilidir.
Burası çoğu kişinin çuvalladığı yer. Google'ın yapay zeka tabanlı algoritmaları (BERT, SpamBrain), linkin sayfadaki konumunu ve alakasını analiz eder.

1. Anchor Text (Çapa Metni) Stratejisi​

Link verirken "Tıkla", "Buraya bak" gibi anlamsız kelimeler kullanmaktan vazgeç. Aynı şekilde, sürekli ana anahtar kelimeyi (örn: "en ucuz ayakkabı") kullanmak da tehlikelidir (Penguen algoritması bunu manipülasyon olarak algılayabilir).
Doğru Strateji: Doğal varyasyonlar kullan.
  • Marka adı: "Nike'ın sitesinde..."
  • Uzun kuyruklu kelimeler: "Koşu için en iyi ayakkabı modellerini incelediğimizde..."
  • Çıplak URL: "https://www.nike.com adresinden..."

2. Linkin Sayfadaki Konumu (Link Placement)​

Footer'a (sayfa altı) veya Sidebar'a (yan panel) sıkıştırılmış linklerin değeri, içerik metninin (Body Text) içine gömülmüş linklerden çok daha düşüktür.
Google şöyle düşünür: "Eğer bu link gerçekten önemliyse, yazar onu metnin içinde, konunun akışında geçirirdi." Sayfanın en altına, görünmeyen bir yere koyulan linkler genellikle "link çöplüğü" muamelesi görür. Linkini, kullanıcının en çok etkileşime girdiği ana içerik alanına yerleştir.

3. Alaka Düzeyi (Relevance)​

Bir "Diş Hekimi" sitesinden, "Araba Lastiği" satan bir siteye dofollow backlink çıkışı olduğunu düşün. Kod teknik olarak doğru olsa bile, anlamsal olarak (semantic) hiçbir bağı yoktur.
Bu tür alakasız linkler, Google'ın kafasını karıştırır. "Diş hekimi neden lastik tavsiye ediyor?" diye sorar. Cevap genellikle "para karşılığı link satışı"dır ve bu Google'ın en nefret ettiği şeydir. Link verdiğin veya aldığın yerin, senin konunla topikal otorite açısından örtüşmesi gerekir.

Sık Yapılan Hatalar ve "Zehirli" Linkler​

Bazen iyilik yapayım derken sitene zarar verebilirsin. İşte "Keşke bunu daha önce bilseydim" diyeceğin, kaçınman gereken tuzaklar:
  • Widget Linkleri: Sitenin yan tarafına koyduğun "Hava Durumu" eklentisinin içinde, yapımcı firmanın sitesine giden gizli bir dofollow link olabilir. Bu, sitenin her sayfasından o siteye binlerce link çıkışı demek. Google bunu spam olarak görebilir. Eklentilerini kontrol et.
  • Footer Link Takası: "Sen beni ekle, ben seni ekleyeyim" devri kapandı. Özellikle konu dışı sitelerle yapılan bu tür footer takasları, 2012'den beri riskli.
  • Aşırı Dış Link Çıkışı: Bir makalede 50 tane dış link varsa, o sayfanın otoritesi o kadar bölünür ki, kimseye faydası olmaz. Okuyucunun dikkatini dağıtması da cabası.

Anasayfa Üye ol Giriş yap