"Disk Dolu Hatası Nasıl Giderilir?": bilgisayarınıza Nefes Aldırmanın Yolu

Bilgisayarınızın boyutu "Disk dolu!" diye bağırdığında, paniğe kapılmanıza gerek yok yok. Bu uyarı, bilgisayarda “Nefes edemiyorum, lütfen bana alan aç!” demesi gibi bir şey. Tüm dosyalar, uygulamalar, fotoğraflar, müzikler birikti, birikti, sonunda bilgisayar “Artık fazla yerim yok” dedi. İşte bu noktada, disk dolu hatasını gidermek için yapabileceğiniz bazı basit ama etkili yöntemler var.Hadi gelin, özgürce açabileceğimiz biraz alanla ona hayat verelim!
Adım 1: Hangi Dosyaların Yer Kapladığını Tespit Edin
İlk adımımız, asıl yer kaplayan dosyaları tespit etmek. Bazen çok basit dosyalar bile (bir film ya da oyun) devasa boyutlara ulaşabiliyor ve disk alanınızı hızla tüketebiliyor. Neyin bu kadar yer kapladığını görmek için bir disk analiz aracı kullanabilirsiniz. Bu araçlar, bilgisayarınızdaki dosya boyutlarına göre sıralayarak hangi dosyanın ne kadar alan kapladığını kolayca görmenizi sağlar.Disk Analizi
- Windows'ta : "Ayarlar > Sistem > Depolama" yolunu takip ederek diskinizdeki alan bilgisini inceleyebilirsiniz. Burada fotoğraflardan videolara, uygulamalardan yedekleme dosyalarına kadar her şeyin değişimini görebilirsiniz.
- Üçüncü Parti Yazılımlar : Disk kullanım analizörü veya TreeSize gibi yazılımlar daha ayrıntılı bilgiler sunar.
Adım 2: Geri Dönüşüm Kutusunu Boşaltın
"Ben zaten gereksiz dosyalar sildim" diye düşünürseniz ama silinen dosyalar Geri Dönüşüm Kutusu'na gider ve hala diskinizde yer kaplamaya devam ederler. Bu nedenle, Geri Dönüşüm Kutusu'nu boşaltıp harika bir başlangıç olacaktır.Geri Dönüşüm Kutusu'nu Boşaltma
- Masaüstünüzdeki Geri Dönüşüm Kutusu simgesine sağ tıklayın.
- "Geri Dönüşüm Kutusu'nu Boşalt" seçeneğini seçin ve tüm silinen dosyalar tamamen yok olsun!
Adım 3: Geçici Dosyaları Temizleyin
Geçici dosyalar, kısa işlemler işlemleri için oluşturulan dosyalardır. Ama bu "geçici" dosyalar bazen kalıcı birer sıkıntıya dönüşerek diskinizi doldurur. Disk temizliği yapmak, bu geçici dosyalardan kurtulmanın en kolay yolu.Disk Temizleme Nasıl Yapılır?
- Windows'ta "Disk Temizleme" aracını açarak geçici dosyaları, önbellek anahtarlarını ve hatta eski sistem güncellemelerini temizleyebilirsiniz.
- Mac için benzer temizlik programları mevcut veya Ayarlar > Depolama'dan yapılabilir.
Adım 4: Kullanılmayan Uygulamaları Kaldırın
Bilgisayarınıza yüklediğiniz uygulamayı, diskinizde alan kaplar. Kullanmadığınız veya basit bir şekilde programlarınızı kullanarak disk alanınızı genişletebilirsiniz. Özellikle programlar, grafik tasarım yazılımları veya büyük boyutlu programlar ciddi miktarda yer kaplayabilir.Uygulamaları
- Windows'ta : "Ayarlar > Uygulamalar" yolunu izleyerek tüm uygulamalarınızı görebilir ve ihtiyacınız olmayanları kaldırabilirsiniz.
- Mac'te : Uygulamayı "Uygulamalar" listesinden çöp alanlarına sürükleyerek kaldırabilirsiniz.
Adım 5: Büyük Dosyaları Bulup Taşıyın veya Yedekleyin
Fotoğraflar, videolar ve müzikler, diskinizi hızla doldurabilen dosyalardandır. Özellikle video dosyaları inanılmaz derecede büyük boyutlarda olabilir. Bu tür dosyaları harici bir diske veya bulut depolama hizmetine yedekleyerek diskinizde daha fazla alan açabilirsiniz.Dosya Taşıma/Yedekleme Önerileri
- Harici Sabit Disk Kullanımı : Büyük dosyalarınızı harici bir sabit diske taşıyarak diskinizde rahatlık sağlayabilirsiniz.
- Bulut Depolama : Google Drive, Dropbox veya OneDrive gibi hizmetler büyük dosyaları yedeklemek için mükemmel ve bilgisayarınızdaki alanı boşaltır.
A
Tarayıcı önbelleği, internette gezinirken web sayfalarının hızla açılması için depolanan geçici dosyalardır. Ancak zamanla bu dosyalar ciddi bir alanı kaplayabilir. Her tarayıcının kendi önbellek temizleme yöntemi vardır.Tarayı
- Chrome'da : Sağ üst köş
- Firefox'ta : Menüden "Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik" bölümüne gidin ve "Çerezler ve Site Verileri" bölümünün önbelleği temizleyin.
Adım 7: Sistem Dosyalarını Temizleyin
Windows kullanıcıları için eski sistem dosyaları, özellikle güncelleme sonrası eski sürümler diskinizde birikerek yer kaplayabilir. Disk Temizleme aracını kullanarak bu dosyaları temizleyebilirsiniz.Sistem Dosyalarını Temizleme
- Disk Temizleme aracını açın.
- "Sistem Dosyalarını Temizle" seçeneğini seçin.
- Kaldırmak istediğiniz eski Windows sürümlerini ve diğer sistemi işaretleyin.
Adım 8: Bulut Depolama ile Dosyaları Senkronize Edin
Bulut tabanlı bir depolama kullanarak, önemli dosyalarınıza her yerden ulaşabilir ve bilgisayarınızdaki disk kesiciyi da rahatlatabilirsiniz. Örneğin:- Google Drive veya Dropbox gibi servislerde dosyalarınızı saklayarak bilgisayarınızdaki kopyalarını silebilirsiniz.
- OneDrive kullanıyorsanız, dosyalarını yalnızca çevrim içi kullanma seçeneği ile bilgisayarınızdan bulut depolamada tutabilirsiniz.
Adım 9: Eski Yedekleme Dosyalarını Temizleyin
Sistem yedekleme dosyaları veya eski versiyonlar, fark edilmeden ciddi alan kaplayabilir. Bölmenin yedekleme sistemlerini gözden geçirerek eski yedeklemeyi temizleyerek iyi bir fikir olabilir.- Windows'ta : Sistem yedekleme ayarlarına giderek eski yedeklemeleri kolayca ve daha fazla alan açabilirsiniz.
- Mac'te : Time Machine kullanarak eski yedeklemelerine göz atıp gereksiz olanları silebilirsiniz.