iPhone’da iCloud yedeklemesi yapmak, cihazınızdaki verilerinizi güvenli bir şekilde saklamanın ve gerektiğinde geri yüklemenin harika bir yoludur. Aşağıda, iCloud yedeklemesinin nasıl yapılacağına dair ayrıntılı bir rehber bulabilirsiniz. Bu rehber, iCloud yedeklemesi yapmanın önemini, hangi verilerin yedekleneceğini, adım adım yedekleme işlemini ve olası sorunları ele almaktadır.
iCloud Yedeklemesinin Önemi
iCloud yedeklemesi, iPhone veya diğer Apple cihazlarınızdaki verilerinizi Apple’ın bulut tabanlı hizmetine otomatik olarak yedekler. Bu yedeklemeler sayesinde cihaz kaybolduğunda, çalındığında veya arızalandığında verilerinizi kolayca geri yükleyebilirsiniz. Ayrıca, yeni bir Apple cihazına geçerken iCloud yedeklemeleri kullanarak verilerinizi kolayca taşıyabilirsiniz.Yedeklenecek Veriler
iCloud üzerinden yedeklenecek veri kategorileri şunlardır:- Uygulama Verileri: Yüklü uygulamalar ve ilgili veriler.
- Cihaz Ayarları: Wi-Fi parolaları, tercih ayarları gibi bilgiler.
- Ana Ekran ve Uygulama Düzeni: Yüklediğiniz uygulamaların sıralaması ve klasörleri.
- iMessage, SMS ve MMS Mesajlarınız.
- Fotoğraf ve Videolar: iCloud Fotoğraf Kitaplığı etkinse.
- Satın Alma Geçmişi: Apple servislerinden satın alınan müzik, film, TV şovları, uygulamalar ve kitapların geçmişi. Bu sadece listeler halinde kaydedilir, gerçek dosyaların yedeklenmesi gerekmez.
- Zil Sesleri.
iCloud Yedeklemesi Nasıl Yapılır?
Adım 1: Cihazınızın iCloud’a Bağlı Olduğundan Emin Olun
- Ayarlar uygulamasını açın.
- Ekranın üst kısmında kendi adınızı ve Apple Kimliği bilgilerinizi göreceksiniz. Buna tıklayın.
- Açılan menüde "iCloud" seçeneğini bulun ve üzerine dokunun.
- Eğer iCloud’a giriş yapmadıysanız, Apple Kimliğinizle giriş yapmanız gerekecektir.
Adım 2: iCloud Yedekleme Özelliğini Açın
- "iCloud" menüsünde aşağı kaydırarak "iCloud Yedekleme" seçeneğini bulun.
- "iCloud Yedekleme" yazısının üzerine dokunun.
- Gelen ekranda iCloud Yedeklemesi açma seçeneğini göreceksiniz. "iCloud Yedekleme"yi aktif hale getirin. Bu, cihazınız Wi-Fi’ye bağlıyken ve şarj olurken günlük otomatik yedekleme işlemleri gerçekleştirecektir.
Adım 3: Wi-Fi’ye Bağlı Olduğunuzdan Emin Olun
Yedekleme işlemi için iPhone’unuzun Wi-Fi ağına bağlı olması gereklidir. Veri planları üzerinden yedekleme yapılmamaktadır.Adım 4: iCloud Yedekleme Yapın
- "iCloud Yedekleme" menüsünde "Şimdi Yedekle" seçeneği olacaktır. Bu butona tıklayarak manuel bir yedekleme başlatabilirsiniz. Bu işlem, cihazınızdaki veri miktarına bağlı olarak birkaç dakika veya daha uzun sürebilir.
iCloud Depolama Alanı
iCloud, ücretsiz hesaplar için genellikle 5 GB’lık bir depolama alanı sunar. Bu alan dolduğunda, daha fazla yedekleme yapılamaz ve kullanıcılar ek alan satın almayı düşünebilir. Apple, aylık abonelikle daha fazla depolama alanı sunmaktadır:- 50 GB, 200 GB veya 2 TB gibi farklı planlar mevcuttur.
- Alan yetersizliği durumunda, gereksiz veya büyük dosyaları silerek de yer açabilirsiniz.
Sorun Giderme
Yedekleme Başarısız Oluyorsa
- Bağlantı Kontrolü: Wi-Fi bağlantınızı kontrol edin ve gerekirse başka bir ağa bağlanarak tekrar deneyin.
- Depolama Alanı: iCloud depolama alanının dolu olup olmadığını kontrol edin ve gerekirse alan boşaltın veya yeni bir plan satın alın.
- Yazılım Güncellemeleri: Cihazınızda en güncel iOS sürümünün yüklü olduğundan emin olun, bazı sorunlar yazılım güncellemeleri ile çözülebilir.
Yavaş Yedekleme
- Wi-Fi bağlantınızın hızını kontrol edin. Bağlantı hızının düşük olması durumunda yedekleme işlemi uzun sürebilir.
- Arka planda çalışan uygulamaları kapatın ve cihazı şarjda bırakın.
Yedekleme Yapılamıyor Uyarısı
- Veri boyutunu kontrol edin ve gereksiz dosyaları silin. Özellikle fotoğraf ve video gibi büyük dosyalar çok alan kaplayabilir.