USB Tanınmıyor, Nasıl Çözebilirim?

Eğer "USB tanınmıyor" uyarısı sizi bilgisayarın başında terleten bir durum haline gelmişse, yalnızlaşmadınız! USB cihazlarının tanınmaması, çoğumuzun günlük olarak en az bir kez yaşadığı yaygın bir sorun. İster bir flash bellek ister harici bir disk olsun, çalışmadığı an hemen paniğe kapılabiliriz. Ancak korkmayın, genellikle bu sorun birkaç basit uygulamada çözülebiliyor.
Bu basit, adım adım USB tanınmama sorununu çözebilmeniz için pratik öneriler ve yöntemler sunacağım. Dilersen çayınızı alın ve birlikte bu sorunu çözüme kavuşturalım!
Bir diğer olasılık da USB cihazının kendisinde sorun olması. Başka bir bilgisayar çalışmıyorsa, sorun muhtemelen USB'nin kalmasında olabilir.
Burada USB bağlantı noktalarının açık olup olmadığını kontrol edin. USB aygıtları devre dışı ise etkinleştirin ve kaydederek çıkın.
Donanım sorunları genellikle kullanıcıların evde kendi başlarına çözebilecekleri problemler değildir. Eğer donanımsal bir arıza mevcutsa, yetkili bir teknik servise başvurmanız halinde bulunacaktır.
Ancak bu tür programları kullanırken dikkatli olun; Bazıları serbest ancak diğerleri belirli bir ücret karşılığında daha kapsamlı veri kurtarmayı sağlar.
Umarım bu rehber, USB'nin tanınmaması sorununu çözmenizde size yardımcı olur. Unutmayın, teknoloji bazen sabır ister...

Eğer "USB tanınmıyor" uyarısı sizi bilgisayarın başında terleten bir durum haline gelmişse, yalnızlaşmadınız! USB cihazlarının tanınmaması, çoğumuzun günlük olarak en az bir kez yaşadığı yaygın bir sorun. İster bir flash bellek ister harici bir disk olsun, çalışmadığı an hemen paniğe kapılabiliriz. Ancak korkmayın, genellikle bu sorun birkaç basit uygulamada çözülebiliyor.
Bu basit, adım adım USB tanınmama sorununu çözebilmeniz için pratik öneriler ve yöntemler sunacağım. Dilersen çayınızı alın ve birlikte bu sorunu çözüme kavuşturalım!
1. Temel Kontrolleri Yapın
Evet, belki basit gibi görünüyor ama ilk yapılacak şey USB cihazını başka bir portta ve cihazda deneme. Çünkü bazen sorun giderildiğinde veya portta değil, bilgisayarın kendi portunda olabilir. Bu nedenle farklı bir USB portunu takarak yeniden deneyin.Bir diğer olasılık da USB cihazının kendisinde sorun olması. Başka bir bilgisayar çalışmıyorsa, sorun muhtemelen USB'nin kalmasında olabilir.
2. Cihaz Yöneticisi Üzerinden Denetim
Eğer farklı portlarda denedikten sonra hala bilgisayarınızı tanımıyorsa, işletim sisteminizdeki Cihaz Yöneticisi'ni (Windows için “Aygıt Yöneticisi”) kontrol edelim. Adımlar şöyle:- Windows başlatma menüsüne sağ tıklayın.
- “Cihaz Yöneticisi”ne tıklayın.
- “Evrensel Seri Veri Yolu Denetleyicileri” (USB Seri Veri Yolu denetleyicileri) altında sorunlu görünen bir cihaz var mı bakın. Eğer ünlem işareti veya hata gösteren bir cihaz varsa, bu sürücüyle ilgili bir sorun olabilir.
3. USB Sürücülerini Güncelleyin
USB sürücüleri güncel olmadığında veya çalışma sistemiyle uyumlu olduğunda, onaylanamayabilir. Cihaz Yöneticisinde sorunlu görünen bir USB cihazı varsa:- Cihaza sağ tıklayın ve “Sürücüyü Güncelle” seçeneğini seçin.
- “Güncellenmiş sürücü yazılımını otomatik olarak ara” seçeneğini seçin.
4.bilgisayarınızda Güç Yönetimini Kontrol Edin
Windows, bazen güç tasarrufu yapmak için USB portlarını kapatabilir. Eğer bu durum sizin başınıza geldiyse, USB portları devre dışı kalmış olabilir. Bu özelliği silmek için:- Cihaz Yöneticisi'ni açın.
- “Evrensel Seri Veri Yolu Denetleyicileri” başlığı altında “USB Kök Hub”a sağ tıklayın.
- “Özellikler”e girin ve “Güç Yönetimi” sekmesine tıklayın.
- “Güç Tasarruf için bu cihazı kapat” seçeneğinin işaretini verin ve “Tamam”a basın.
5. BIOS veya UEFI Ayarlarını Kontrol Edin
Eğer ilerleme adımları kesilirse, USB portları bazen BIOS veya UEFI ayarlarında devre dışı bırakılmış olabilir. BIOS veya UEFI'ye giriş yapmak için bilgisayarınızı yeniden başlatın ve genellikle açılışta görünen tuş (F2, F12, Del gibi) ile BIOS'a girin.Burada USB bağlantı noktalarının açık olup olmadığını kontrol edin. USB aygıtları devre dışı ise etkinleştirin ve kaydederek çıkın.
6. Donanım Sorunlarını Kontrol Edin
USB'de sorun görünmüyorsa ve başka donanımlar çalışıyorsa, sorun bilgisayarındaki donanımdan kaynaklanma ihtimali olabilir. Bu durumda, anakartınızın USB portlarının düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edip etmediğinizi kontrol edin.Donanım sorunları genellikle kullanıcıların evde kendi başlarına çözebilecekleri problemler değildir. Eğer donanımsal bir arıza mevcutsa, yetkili bir teknik servise başvurmanız halinde bulunacaktır.
7. USB Seçici Askıya Alma Özelliğini Devre Dışı Bırakın
Windows işletim işlemleri USB Seçici Askıya Alma özelliği, güç tasarrufu sağlamak için USB cihazlarını kapatabilir. Bu özellik devre dışı bırakıldığında bazı USB cihazları tanınmaya başlar. Aşağıdaki işlemleri izleyerek bu özelliği devre dışı bırakabilirsiniz:- Denetim Masası'na geçiş ve “Güç Seçenekleri”ni açın.
- Kullanılmakta olan güç planının yanındaki “Plan Ayarlarını Değiştir” seçeneğini tıklayın.
- “Gelişmiş güç özelliklerini değiştirin”e tıklayın.
- Açılan listede “USB ayarları”nı bulun ve “USB seçmeli erteleme alma ayarını” devre dışı bırakın.
8. USB Formatını veya Dosya Sistemini Kontrol Edin
Bazen USB cihazlarının dosya sistemlerinden dolayı tanınmayabilir. Özellikle Mac veya Linux işletim sistemlerinde kullanılan bir USB disk Windows işletim bölümünü açmaya çalışıyorsanız, dosya sistemi uyumsuzluğu olabilir. Bu durumda, cihazı yeniden biçimlendirmeniz mümkündür. Ancak biçimlendirme yapmadan önce kişisel verileri yedeklemeyi unutmayın.- Bilgisayarı çalıştır ve “Bu Bilgisayar” (Bilgisayarım) bölümünde bulun.
- Cihaza sağ taraftaki “Bicimlendirme” seçeneğini seçin.
- Dosya sistemi olarak “FAT32” veya “NTFS” gibi Windows ile uyumlu bir dosya sistemi seçme ve biçimlendirme işlemi başlatılır.
9. Virüs veya Zararlı Yazılımdan Kaynaklanan Sorunlar
Bazen USB cihazının tanınmaması virüs veya zararlı yazılımlardan kaynaklanabilir. Özellikle internet kafeler veya halka açık bilgisayarlarda kullanılan USB bellekler, bu tür tehditlere daha avantajlıdır. Bilgisayarınıza iyi bir antivirüs yazılımı yükleyip tarayarak virüs veya zararlı yazılım olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.10. Verilerinizi Kurtarma Programlarını Deneyin
USB yüklemesi tanınıyor ancak erişime erişemiyorsanız, veri kurtarma programlarını sürdürün. Örneğin Recuva, Disk Drill, EaseUS Data Recovery gibi programlar kaybolan veya erişilemeyen dosyaları geri getirme konusunda oldukça başarılıdır.Ancak bu tür programları kullanırken dikkatli olun; Bazıları serbest ancak diğerleri belirli bir ücret karşılığında daha kapsamlı veri kurtarmayı sağlar.
Sonuç
USB cihazının tanınmaması, oldukça sıkıcı ve günlük hayatımızı aksatabilecek bir durum olabilir. Ancak yukarıda bahsettiğimiz basit adımları izleyerek bu çözümü genellikle çözebilirsiniz. Eğer sorun devam ediyorsa ve donanımsal bir arıza olduğundan şüpheleniyorsanız, teknik destek işlemlerini tavsiye ederim.Umarım bu rehber, USB'nin tanınmaması sorununu çözmenizde size yardımcı olur. Unutmayın, teknoloji bazen sabır ister...