Yeni nesil Webmaster Forumuna hoş geldin

Sen de aramıza katıl!

Üye ol

Windows Eksik Dosya Hatası Nasıl Düzeltilir?

El Rocky

ekip

Windows Eksik Dosya Hatası Nasıl Düzeltilir?

1731794394766.png

Merhaba sevgili teknoloji sever dostlarım! Windows işletim sistemi bazen bize beklenmedik sürprizler yapabilir. Tam işlerimizi yoluna koymuş, bilgisayarımızda huzurla çalışırken birdenbire ekranda beliren “Eksik Dosya Hatası” moralimizi bozabilir. Ama hiç merak etmeyin, çünkü bugün bu hatanın nasıl giderileceğini eğlenceli ve adım adım bir rehber eşliğinde inceleyeceğiz. Hazırlanın, teknoloji dünyasında birlikte bir keşfe çıkıyoruz!

İlk Adım: Bilgisayarı Yeniden Başlat​

İlk işimiz, klasik ama çoğunlukla etkili bir yöntem: Bilgisayarı yeniden başlatmak. Sisteminizin yeniden başlatılması, geçici hataların çözülmesini sağlayabilir çünkü çoğu zaman bellek veya geçici dosyalarda oluşan küçük bir takılma bu hatanın sebebi olabilir. Yeniden başlatmanın sihirli etkisini sakın küçümsemeyin!

Adım 2: Windows Güncellemelerini Kontrol Et​

Eksik dosya hatalarının bazen güncel olmayan işletim sistemlerinden kaynaklandığını biliyor muydunuz? Windows’un en güncel sürümünü kullandığınızdan emin olmak için Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik > Windows Update’e gidin ve “Güncellemeleri Kontrol Et” seçeneğine tıklayın. Güncellemeler varsa, mutlaka yükleyin. Belki de sistem güncellemeleri, eksik dosyaları yerine koymanın en iyi yoludur!

Adım 3: Sistem Dosya Denetleyicisi (SFC) Çalıştırın​

Sistem Dosya Denetleyicisi (SFC), Windows’un eksik veya bozuk sistem dosyalarını tarayan ve otomatik olarak düzeltebilen dahili bir araçtır. Komut İstemi’ni (CMD) yönetici olarak açın ve sfc /scannow komutunu yazıp Enter’a basın. Tarama birkaç dakika sürebilir, bu nedenle sabırlı olun. İşlem tamamlandığında, hatayı düzeltip düzeltmediğini görmek için bilgisayarınızı tekrar başlatın.

Adım 4: Dağıtım Görüntü Servisi ve Yönetimi (DISM) Aracı Kullanın​

DISM, Windows görüntüsündeki hataları onarabilir ve eksik dosya hatalarını düzeltebilir. Komut İstemi’ni yönetici olarak açın ve aşağıdaki komutları sırasıyla çalıştırın:

DISM /Online /Cleanup-Image /ScanHealth
DISM /Online /Cleanup-Image /CheckHealth
DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

Bu komutlar, sistemi tarayarak olası sorunları onaracaktır. İşlem biraz zaman alabilir ama sonunda sisteminizde eksik olan dosyaları yeniden yapılandırabilir.

Adım 5: Sorun Giderici Araçlarını Kullanın​

Windows, karşılaşılan pek çok sorunu çözmek için yerleşik sorun giderici araçlar sunar. Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik > Sorun Giderme yolunu izleyerek sorun gidericileri çalıştırabilirsiniz. Bu araç, sistem dosyaları ve güncellemelerle ilgili sorunları otomatik olarak tespit ederek onarımlar gerçekleştirir.

Adım 6: Yedekleme ve Geri Yükleme​

Unutmayın ki bazen bir adım geri atmak iki adım ileri gitmeyi sağlar! Eğer sisteminizde kaydettiğiniz bir geri yükleme noktası varsa, sistemi o noktaya geri döndürerek eksik dosya hatasını çözebilirsiniz. Denetim Masası > Sistem ve Güvenlik > Yedekleme ve Geri Yükleme (Windows 7) yolunu izleyin ve “Sistem geri yükleme” yi tıklayın. Burada, uygun bir geri yükleme noktası seçerek işlemi gerçekleştirin.

Adım 7: Dosya Gezgini Ayarlarını Kontrol Et​

Bazen dosyalar gizlenmiş olabilir. Dosya Gezgini’ni açın ve “Görünüm” sekmesine giderek “Gizli öğeleri göster” seçeneğini işaretleyin. Böylece gizlenmiş olan dosyaları görebilir ve eksik sandığınız dosyaların aslında orada bulunup bulunmadığını kontrol edebilirsiniz.

Adım 8: Üçüncü Parti Yazılımlar​

Eğer yukarıdaki yöntemler size yardımcı olmadıysa, üçüncü parti sistem onarım yazılımlarını kullanmayı düşünebilirsiniz. CCleaner veya Advanced SystemCare gibi yazılımlar, sistemdeki sorunları tespit edip onarmanız için yardımcınız olacaktır. Ancak bu yazılımlar üzerinde dikkatli olun ve yalnızca güvenilir kaynaklardan indirildiğinden emin olun.

Son Çare: Windows’u Yeniden Kurma​

Eğer hiçbir yöntem sorununuzu çözmezse, en meşakkatli ama kesin çözüm olarak Windows işletim sisteminizi sıfırlamayı düşünebilirsiniz. Öncelikle tüm önemli verilerinizi yedekleyin. Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik > Kurtarma bölümüne gidip “Bu bilgisayarı sıfırla” seçeneğini seçebilirsiniz. Bu işlem, eksik veya hatalı dosya sorunlarını tamamen çözecektir.

Sonuç: Hataların Üstesinden Gelin!​

Sevgili okurlar, her Windows hatası, bir öğrenme ve kendinizi geliştirme fırsatı sunar. Eksik dosya hataları zaman zaman can sıkıcı olabilir ama yukarıdaki adımları izleyerek bu tür sorunları çözmek çok da korkutucu değildir. Sabır ve dikkatle, bilgisayarınızı tekrar sağlıklı bir duruma getirebilirsiniz.

Anasayfa Üye ol Giriş yap